Compromis commando in zuiden Afghanistan

De belangrijkste NAVO-landen in het zuiden van Afghanistan zullen vanaf nu het commando over de ISAF-missie niet per negen maanden, maar per jaar wisselen. Dat compromis hebben Nederland en Groot-Brittannië gesloten met de Verenigde Staten, die eerder hadden voorgesteld om een einde te maken aan het roulerende commando en de leiding aan hen over te laten.

De nieuwe regeling moet voor „grotere stabiliteit en continuïteit in de operaties” leiden, aldus een woordvoerder van het Pentagon gisteren. De Amerikaanse generaal Dan McNeill, die de centrale leiding over de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in Kabul heeft, zei gisteren dat Afghaanse militairen, die worden opgeleid om uiteindelijk de rol van de NAVO in Afghanistan over te nemen, moeite hebben „van de ene cultuur op de andere over te stappen”. Ook de Amerikaanse generaal John Craddock, de hoogste NAVO-militair, wil een einde aan de roulatie. Maar het Pentagon zei gisteren: „We werken samen met onze bondgenoten in het zuiden en houden rekening met hun overwegingen.”

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft zijn voorstel om jaarlijks te rouleren vorige week telefonisch besproken met minister Van Middelkoop van Defensie, en zijn Britse ambtgenoot Des Browne. Nederland neemt in november het commando over de zes zuidelijke provincies, waaronder Uruzgan, over van de Canadezen. In november volgend jaar zijn de Britten aan de beurt, en in november 2010 de Amerikanen. De Nederlandse militairen zijn uiterlijk op 1 december van dat jaar uit Uruzgan vertrokken. (AP, Reuters)