Chinese truffel verdringt Franse

Chinese truffel verdringt Franse Truffels op de truffelmarkt in het Franse Aups, afgelopen januari. De oogst van de beroemde zwarte truffels van de Périgord loopt al decennia terug, vermoedelijk door de klimaatverandering. Truffels, een gastronomische lekkernij, zijn de vruchtlichamen van de schimmel Tuber melanosporum die in symbiose leeft met bomen en struiken. Ze komen van nature voor in Frankrijk, Spanje en Italië maar zijn ook elders in cultuur gebracht. Truffelplantages worden aangelegd door de wortels van zaailingen van hazelaars, haagbeuken en dergelijke te enten met materiaal uit de truffel. Omdat de vraag naar truffels stijgt, is er sinds een jaar of tien toenemende aanvoer van goedkope Chinese truffels (T. indicum), die sprekend op de Franse lijken maar kraak noch smaak hebben. China produceerde in 2006 zo’n 300 ton eigen truffels. Nu blijken Italiaanse boeren zaailingen te hebben geënt met deze Chinese truffel. In Piemontese bodem gedijt deze uitstekend en men vreest nu dat de sterke Chinees de Périgord-truffel zal verdringen, niet alleen in Italïë maar in heel Europa (New Phytologist, juni). Foto AP Truffles are seen at the Aups truffles market, southern France, on Jan. 31, 2008. It is one of the world's most sought-after gastronomical treasures, commanding astronomical prices. Now the truffle, that fabled aromatic tuber prized for its heady fragrance and rich, earthy flavor, is getting rarer in its southern European habitat because of prolonged drought. (AP Photo/Claude Paris) Associated Press