BlackRock vrijwaart UBS niet volledig

UBS heeft ‘vaarwel’ gezegd tegen 15 miljard dollar (9,5 miljard euro) aan giftige Amerikaanse hypotheekobligaties, door ze te verkopen aan vermogensbeheerder BlackRock. Maar dat wil niet zeggen dat de stukken nooit meer terugkomen. BlackRock financiert het grootste deel van de rekening voor deze effecten, die voornamelijk worden gedekt door risicovolle hypotheken, immers met een krediet van UBS zelf. Daardoor kunnen de obligaties uiteindelijk via een omweg toch weer op de balans van UBS belanden.

Er zou wel een forse storm voor nodig zijn om UBS met haar afgestoten bezittingen te herenigen. De bank heeft al een verlies van 7 miljard dollar op de effecten genomen, hetgeen afschrijvingen impliceert tot een gemiddelde van 68 cent per dollar. Het zou een afschrijving tot een gemiddelde van 51 cent per dollar vergen om de 3,8 miljard dollar weg te vagen die BlackRock er nu in steekt en UBS weer in de puree te helpen.

Toch is dat niet ondenkbaar. De Britse bank Royal Bank of Scotland bereidt zich op een nog hardere klap voor. Als je de afwaarderingen van de hypotheekobligaties van RBS van vorige maand toepast op de portefeuille die BlackRock heeft gekocht, zou die nog slechts 44 cent per dollar waard zijn. Dat zou neerkomen op een afschrijving van nog eens 1,6 miljard dollar voor UBS, bovenop het kapitaal van BlackRock.

Maar als BlackRock, een gewiekste speculant, dit scenario waarschijnlijk zou achten, zou de firma geen 3,8 miljard dollar op het spel zetten. Bovendien is de transactie, zoals de zaken er nu voorstaan, een grote stap vooruit voor de plannen van UBS om ‘af te kicken’ van haar verslaving aan Amerikaanse hypotheekobligaties. De verkoopportefeuille vertegenwoordigt ongeveer de helft van de giftige bezittingen, die op de nominatie stonden te worden afgeschermd in een zogenoemde ‘slechte bank’.

Bovendien heeft UBS haar kernkapitaal weer een graadje verbeterd. Omdat het Basel II-regime, dat regels stelt voor de financiële gezondheid van banken, een veel lager risico toekent aan bezittingen die als onderpand voor leningen worden gebruikt dan aan bezittingen die op de balans worden gezet, zal de transactie het kernkapitaal met ongeveer 0,2 procent optrekken naar ruim 12 procent.

Toch is de hele gang van zaken een illustratie van de problemen die zakenbanken ondervinden bij het vinden van een uitweg uit de meest risicovolle marktsegmenten. UBS heeft Deutsche Bank niet hoeven na-apen, die kopers van een deel van haar in moeilijkheden geraakte leningen supervoordelige financieringsvoorwaarden heeft moeten aanbieden. Maar UBS heeft BlackRock wel in de watten moeten leggen. UBS krijgt weliswaar een niet openbaar gemaakt deel van de eventuele winst van BlackRock, maar pas nadat de portefeuille zich heeft hersteld tot boven een bepaalde (naar verluidt pittige) ondergrens. Het positieve nieuws is dat BlackRock zijn geld zou kunnen verdubbelen als de waarde van de hypotheekobligaties boven de 85 cent per dollar uitkomt.

Mike Verdin

    • Mike Verdin