American Airlines berekent olieprijs door aan passagier

Een werknemer van American Airlines scant bagage op de luchthaven van San Francisco. Een koffer inchecken bij American Airlines kost vanaf half juni 15 dollar (9,50 euro). Foto AFP An American Airlines employee scans baggage May 21, 2008 at San Francisco International Airport in San Francisco, California. American Airlines announced that it plans to charge 15 USD for the first checked bag on all flights beginning in mid-June in an effort to recoup money lost due to the rising fuel costs. The airline also announced it will cut some flights and staff. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images) AFP = FOR NEWSPAPER, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY = AFP

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines gaat haar passagiers kosten in rekening brengen wegens de hoge olieprijs. De luchtvaartmaatschappij rekent vanaf half juni 15 dollar (9,50 euro) voor het inchecken van de eerste koffer of tas. Verder schrapt het bedrijf binnenlandse vluchten en verdwijnt daardoor een nog onbekend aantal banen, maakte American Airlines gisteren bekend.

Klanten moeten voortaan ook betalen voor andere diensten, bijvoorbeeld voor hulp bij het reserveren van tickets en het meenemen van huisdieren. De kosten variëren van 5 tot 50 dollar. De extra inkomsten moeten enkele honderden miljoenen dollars opleveren om de hoge olieprijzen te compenseren. De brandstofkosten stijgen dit jaar met 3 miljard dollar meer dan American Airlines verwachtte.

Daarom wil het bedrijf verder 12 procent van de vluchten schrappen en verdwijnen 75 vliegtuigen uit de vloot. De oudere toestellen die kerosine slurpen, moeten weg. De bestuursvoorzitter van American Airlines waarschuwde dat ook concurrenten zulke premies moeten instellen om niet het slachtoffer van de hoge olieprijs te worden. „De huidige luchtvaartindustrie is niet berekend op 125 dollar voor een vat olie”, aldus de bestuursvoorzitter gisteren.

Concurrenten reageerden echter afwijzend. Delta Air Lines zei alle opties te overwegen „in het licht van de olieprijzen”, behalve zijn klanten kosten doorberekenen voor het eerste stuk bagage. Voor een tweede koffer of tas inchecken rekenen de meeste luchtvaartmaatschappijen al een aanvullende bijdrage. American Airlines is overigens een van de weinige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die tot nu toe geen externe financiële steun hebben aangevraagd. (AP, Reuters)