Air France-KLM wacht kartelboete

Air France-KLM krijgt binnenkort van de kartelautoriteiten in de EU en de VS een boete opgelegd van rond een half miljard euro wegens kartelvorming in de vrachtsector. Dit heeft het Frans-Nederlandse concern bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst is hierdoor scherp gedaald.

Air France-KLM heeft een voorziening getroffen van 530 miljoen euro voor boetes die aan de EU en de VS verschuldigd zijn, vermeerderd met advocatenkosten. De Amerikaanse en Europese autoriteiten doen sinds 2006 onderzoek naar illegale prijsafspraken tussen de 25 grootste vervoerders van luchtvracht ter wereld.

Financieel directeur Philippe Calavia geeft in een reactie toe dat zijn bedrijf meedeed aan het kartel. „Ja, onze medewerkers zaten fout. In de Verenigde Staten, waar de procesgang wat verder is gevorderd dan in Europa, hebben we schuld bekend.” Calavia verwacht dat de VS „binnen afzienbare tijd” de boete zullen opleggen.

Lufthansa, dat ook deel uitmaakte van het kartel, bracht de zaak twee jaar geleden aan het rollen in ruil voor strafvermindering. Calavia noemt dit ‘verraad’ van de Duitse maatschappij „een steek in de rug”, maar voegt er meteen aan toe dat het „een onderdeel is van het spel.” Van alle betrokkenen moet Air France-KLM de hoogste boete betalen, omdat het bedrijf marktleider in luchtvracht is.

Door de voorziening keldert de winst van Air France-KLM met 16 procent, van 891 miljoen over het in april beëindigde boekjaar 2006-2007, naar 748 miljoen over het afgelopen jaar. De vooruitzichten voor 2008 zijn volgens topman Jean-Cyril Spinetta niet goed door de stijging van de olieprijs. Die vertaalde zich in het vierde kwartaal, dat afliep op 31 maart, al in een verlies van 49 miljoen euro op de gewone bedrijfsvoering. Spinetta verwacht dat de luchtvaart door de hoge olieprijs en de economische problemen in de VS voor „dramatische veranderingen” staat.

American Airlines: pagina 19