Waden voor het Waddenveer

Een paar honderd mensen hebben gisteren op Texel geprotesteerd tegen de plannen om de veerdienst tussen het Waddeneiland en Den Helder in de toekomst openbaar aan te besteden.

De actievoerders vrezen dat de 101 jaar oude Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (Teso) zal moeten gaan concurreren. Het merendeel van de aandelen van Teso is in handen van Texelaars en alle winst vloeit terug in het bedrijf. Door aanbesteding zou de huidige kwaliteit van de veerdienst in de toekomst mogelijk niet zijn gewaarborgd.

De plaatselijke VVV had alle eilandbewoners opgeroepen onder het motto ‘Zwemmend naar de overkant?’ in zwemkleding naar het surfstrandje bij Dijksmanshuizen te komen. Onder veel mediabelangstelling waadden de demonstranten, deels in zwemkleding en deels met opgestroopte broekspijpen, door het zeewater richting Den Helder.

Burgemeester Joke Geldorp van Texel – niet in zwemkleding – riep de menigte op vandaag naar de hoorzitting in Den Haag over de toekomst van de veerdienst te komen. „Maak de Tweede Kamer wakker! Als jullie uit het water komen staat de Jutter klaar (een Texelse kruidenbitter, red.)”, riep Geldorp.

Volgende week dinsdag vergadert de commissievergadering over het plan van staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie), dat is ingegeven door Europese regelgeving. _