Veel actie, weinig sfeer of humor bij ‘Indiana 4’

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Regie: Steven Spielberg. Met: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett. In: 117 bioscopen.

Het langverwachte deel vier van de Indiana Jones-reeks, the Kingdom of the Crystal Skull, ging dit weekend op het filmfestival van Cannes in première. Vanaf morgen is hij in Nederland te zien. Peter de Bruijn besprak de film van Steven Spielberg in de krant van maandag (zie www.nrc.nl/film). Hier volgen enkele passages: „Aan de actie ligt het niet: die is amusant en spectaculair genoeg. Maar van een groot verhalenverteller als Spielberg mag meer worden verwacht: humor, sfeer, karakters die echte relaties met elkaar hebben. Spielberg heeft in zijn films bewezen dat het kan, ook binnen de kaders waaraan een snelle avonturenfilm moet voldoen. Maar deze keer laat hij daar weinig tot niets van zien. (...)

„De plot draait om het terugvinden van een kristallen schedel in het Amazonegebied, die, zoals in alle Indiana Jones-films, de sleutel bevat tot bovennatuurlijke krachten en geheimen. Jones heeft een nieuwe sidekick, gespeeld door het grote jonge talent Shia LaBeouf, die met deze rol doorstoot naar Hollywoods eredivisie. (...)

„Het is niet storend dat Harrison Ford (65) nog steeds Indiana speelt, al straalt hij onvermijdelijk wat minder fysieke energie uit. Indiana Jones was altijd al een personage dat met frisse tegenzin op avontuur ging. Dat hij ouder is geworden, past daar wel bij. (...)

„De Indiana Jones-films (brachten) ironie in het genre, hier zijn de grappen vlak en voorspelbaar.”