Teff to go

In het kader van de eindexamens hebben we het hier over voedsel dat het brein stimuleert. De belangrijkste brandstof voor onze hersenen is glucose. Wie wil presteren zal moeten zorgen voor voldoende aanvoer hiervan. Dat kan in de vorm van druivensuikertabletten die bij een dipje zorgen voor een snelle kick. Maar het kan ook duurzamer.

Door koolhydraten te eten die langzaam door het lichaam worden opgenomen zorg je voor een constanter en dus optimaler aanbod van glucose. Volkorenproducten en peulvruchten zijn sowieso een goed idee. Maar volgens sommige wetenschappers is het ideale voedsel voor topprestaties ‘teff’.

Teff is een gewas dat oorspronkelijk uit Ethiopië komt; geen graan, maar een grassoort (eragrostis tef). Het bevat veel langzamer verteerbare en complexere koolhydraten dan bijvoorbeeld tarwe. Dat maakt het tot ideaal voer voor sporters en voor examenkandidaten. Ethiopische hardlopers weten dat uit ervaring. Daar worden Injera, traditionele pannenkoeken van teffmeel, gebakken.

Ik geef je vandaag een recept voor voedzame teffmuffins met zaden, pruimen en yoghurt. De muffins zijn het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn. Maar ze zijn ook fijn om mee te nemen als midmorning-examensnack. Als je ze langer dan een dag wilt bewaren, vries ze dan in en warm ze later in de oven weer op. Teffmeel, in zowel wit als bruin, kun je kopen bij natuurvoedingswinkels. Teff is van nature glutenvrij en deze muffins dus ook.

Voor 8 energiebommetjes:

250 g wit of bruin teffmeel

1½ theelepel dubbelkoolzure soda (drogist)

½ theelepel zout

100 g gedroogde pruimen, in stukjes

75 g (gemengde) pompoenzaden, zonnebloemzaden en/of pijnboompitten

2 eetlepels gebroken lijnzaad

2 eetlepels bruine basterdsuiker

50 g roomboter

1 ei

100 ml vloeibare honing

250 – 300 ml yoghurt

verder nodig: muffinbakplaat

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het teffmeel, de soda, het zout, de kleingesneden pruimen, pitten en zaden, het lijnzaad en de basterdsuiker. Laat de boter in een pannetje smelten en kwast met een deel ervan acht muffinholletjes in. Schenk de rest van de gesmolten boter in een maatbeker. Voeg het ei toe en de honing. Schenk er zoveel yoghurt bij dat je alles bij elkaar aan 500 ml vocht komt. Klop het mengsel met een vork tot het homogeen is. Schenk het bij de droge ingrediënten. Meng alles met een vork tot een rommelig beslag – ga vooral niet te lang door met mengen; hoe minder je roert hoe luchtiger de muffins worden. Vul de acht ingevette muffinholletjes met het beslag en bak de muffins in 30–35 minuten gaar en donkerbruin. Haal het blik uit de oven, laat de muffins er nog vijf minuten in zitten en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Praat mee over voedsel dat goed is voor gestreste scholieren op nrcnext.nl/koken. Bekijk een ander recept van Janneke op nrc.tv.

    • Janneke Vreugdenhil