Sterrenmachine van Hollywood hapert

Het Amerikaanse weekblad Newsweek voorspelde onlangs het einde van de filmster, zo ergens halverwege deze eeuw. De sterrenmachine van Hollywood hapert al, schreef Newsweek, de tijd is voorbij dat een grote naam een garantie was voor volle zalen. Op het filmfestival van Berlijn in januari werden de aanwezige filmsterren volkomen overschaduwd door The Rolling Stones, Neil Young en Patti Smith met hun muziekfilms.

In Cannes hangt het er nog om, maar dat is vooral te danken aan de cast van de vierde Indiana Jones-film van Steven Spielberg. Als Harrison Ford en Cate Blanchett er niet waren geweest, had er geen twijfel over bestaan: dan was Diego Maradona de grootste ster van het festival geweest.

Gisteren flitsten honderden fototoestellen langs de trap van het festivalpaleis: ‘Pluisje’ op de rode loper. De Argentijnse megaster luisterde gisteravond de première op van de documentaire die de gevierde Servische regisseur Emir Kusturica over hem maakte.

De man die ook in Cannes onder de aanspreektitel ‘God’ door het leven gaat, is geen filmster, maar een voetballer uit Argentinië. Zelfs Steven Spielberg wordt hier niet met ‘God’ aangesproken, al scheelt het niet veel. Maradona huppelde vrolijk op Kusturica’s onvermijdelijke Balkanhoempa-muziek en liet zich voor de fotografen door zijn beide dochters op de wang kussen. Toen kwam er een voetbal tevoorschijn.

Vervolg Cannes: pagina 11

Poeslieve film over bokser Mike Tyson

Kusturica en Maradona hielden op de trappen van het Palais des Festivals om beurten de bal hoog. De slungelige regisseur bleek over opmerkelijk veel balcontrole te beschikken. De mannen verschenen in pak, maar niet in de smoking die de festivalorganisatie eigenlijk verplicht stelt. Veel bewonderaars waren naar het evenement gekomen in het voetbalshirt van het Argentijnse nationale elftal, met Maradona’s nummer 10.

De film van Kusturica heet, ondanks de diepe bewondering van de regisseur voor zijn held, nog net geen ‘God’ maar simpel (en toch pretentieus) Maradona by Kusturica. De voetballer gaat bepaald niet gebukt onder de verering. Op de persconferentie zei hij: „Ik zie mezelf niet als God, maar als anderen me zo beschouwen zal ik ze niet tegenspreken.”

Op dit festival is het een komen en gaan van wereldsterren, die beroemd zijn om een heleboel dingen maar niet door film. De omstreden bokser Mike Tyson was er voor de film die regisseur James Toback, een intieme bekende, over ‘Iron Mike’ maakte. Toback is al net zo’n bewonderaar van zijn sportheld als Kusturica van de zijne. Kritisch is Toback bepaald niet. Als hij vraagt waarom de bokser zijn beruchte hap nam uit het oor van zijn opponent Evander Holyfield, neemt de regisseur genoegen met Tysons antwoord dat hij even een ‘black-out’ had.

Naast de sporthelden zijn er ook nog de popsterren. P. Diddy waarde door de VIP-lounge. Zanger Bono van U2 verscheen voor de camera’s aan de zijde van juryvoorzitter Sean Penn.

Morgen zal het festival in het teken staan van Madonna, die dan de documentaire I am Because We Are presenteert, die ze zelf heeft geschreven, ingesproken en geproduceerd. De regie is van Nathan Rissman, in het dagelijks leven Madonna’s tuinman.

I Am Because We Aregaat over weeskinderen in Malawi, die hun ouders verloren aan aids. Twee jaar geleden adopteerde Madonna een jongetje uit Malawi. Daar ontstond veel rumoer over, omdat ze zich daarbij niet aan de regels zou hebben gehouden.

    • Peter de Bruijn