Rechter bevriest conflict bij ASMI

De ondernemingskamer heeft het conflict tussen chipmachinefabrikant ASMI en enkele boze aandeelhouders voor zeker een maand bevroren. Tot die tijd mag er op de aandeelhoudersvergadering, vanmiddag in Bilthoven, niet gestemd worden over voorstellen die benoeming of ontslag van bestuurders of commissarissen betreffen. De kemphanen moeten in de komende weken met elkaar om de tafel om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden voor het conflict.

Dat zei voorzitter Huub Willems van de ondernemingskamer gisteravond aan het eind van een acht uur durende zitting over de crisis binnen ASMI. De zaak was aangespannen door de aandeelhouders Hermes (een Brits pensioenfonds) en Fursa (een hedgefonds). Zij wilden vandaag kunnen stemmen over het ontslag van bestuursvoorzitter Chuck del Prado en drie commissarissen, omdat Del Prado niet capabel zou zijn als topman.

Die stemming zou echter hoe dan ook gewonnen worden door oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado en de Stichting Continuïteit ASMI. Die stichting had op 14 mei plotseling bijna 30 procent preferente aandelen verworven, waarmee op vergaderingen altijd een meerderheid tegen de plannen van de fondsen gehaald zou worden. Hermes en Fursa wilden die beschermingsconstructie via de rechter laten verbieden.

Willems deed geen uitspraak over de rechtmatigheid van de beschermingsconstructie. Hij wil uiterlijk op 23 juni van de partijen horen of ze er onderling uitgekomen zijn. ASMI moet hoe dan ook op 15 juli een extra aandeelhoudersvergadering uitschrijven om alsnog over de nu ‘verboden’ onderwerpen te stemmen. Willems sloot niet uit dat stemming dan niet meer nodig zou zijn, omdat er dan een andere oplossing gevonden is. Mocht dat niet zo zijn, dan zal de ondernemingskamer zich tussen 23 juni en 15 juli alsnog uitspreken over de door ASMI opgerichte beschermingsconstructie.