Rapper Lil’ Jon schreeuwt non-stop

Hiphop Lil’ Jon. Gehoord: 20/5, Paradiso Amsterdam

Hoewel rapper, dj en producer Lil’ Jon (37) uit Atlanta internationale hits produceerde als Yeah! van Usher en Goodies van Ciara en een grondlegger is van de opzwepende hiphopvariant crunk (een samenvoeging van ‘crazy’ en ‘drunk’), was de grote zaal van Paradiso dinsdagavond maar matig gevuld. Dat weerhield Lil’ Jon er niet van met uitzinnig gevloek en stuiterende oldschooldrums het publiek flink op te zwepen.

Crunk is dan ook opzweepmuziek bij uitstek. Het is hiphop die zich exclusief richt op de onderbuik, energiek en effectief zoals je van een club-dj kunt verwachten.

Als uitvoerend artiest valt Lil’ Jon tegen en niet alleen omdat hij zoals zoveel moderne rappers bij een concert over vooraf opgenomen vocalen heen rapt, en zelfs complete zinnen helemaal aan de bandrecorder overlaat. Tussen wat flitsende dj-sets door kan zo’n opzwepende sessie best verfrissend zijn maar als hoofdact heeft het simpelweg te weinig om het lijf. Het is heel even leuk om Lil’ Jon zijn karakteristieke kreten te horen schreeuwen maar hij heeft als rapper simpelweg niet meer in huis en dat wreekt zich al snel.

Illustratief en ironisch is het explosief rockende nummer Don’t Fuck With Me waarmee hij na drie kwartier optreden zijn toegift begint en waarin hij een vrouw die hem verzoekt om alimentatie voor hun gezamenlijke kind, op hoog volume uitscheldt: „Motherfuck you bitch, stop screaming at me!” Ook in dat nummer is de beperkte rapper zelf namelijk non-stop aan het schreeuwen.

    • Saul van Stapele