`Quotum helpt vrouw niet naar de top`

Rotterdam. Verplichte quota om meer vrouwen aan de top te krijgen, werken niet. Binnen bedrijven moet een brede cultuuromslag plaatsvinden om meer vrouwen naar topfuncties te laten doorstromen. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Bain & Company liet uitvoeren onder Nederlandse managers en bedrijven. Uit het onderzoek bleek dat managers een verplicht quotum als instrument niet als oplossing zien, maar dat de omslag op de werkvloer onder mannen, vrouwen en in de maatschappij moet plaatsvinden. Verplichte positieve discriminatie zoals een quotum werkt niet, vindt de meerderheid van 650 managers. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de top van het bedrijfsleven voor ten minste 25 procent uit vrouwen bestaat - nu is dat in Nederland ongeveer 6 procent. De PvdA wil zelfs dat bedrijven verplicht 40 procent van hun topfuncties door vrouwen laten bezetten. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tegen quota, omdat er te weinig aanbod is aan gekwalificeerde vrouwen.