PvdA wil geen crisis over Wajong-geld

De PvdA wil het conflict met minister Donner (Sociale Zaken, CDA) over jonge arbeidsongeschikten niet op de spits drijven. „Ik ben ervan overtuigd dat we hieruit komen”, zei Kamerlid Hans Spekman vanochtend tijdens een spoeddebat.

De VVD had het debat aangevraagd uit onvrede over de antwoorden die Donner gistermiddag gaf op mondelinge vragen van de CDA-fractie. Donner wilde toen niet ingaan op zijn plannen om het aantal jongeren met een Wajong-uitkering terug te dringen.

Volgens die plannen, die maandag uitlekten, moeten jongeren met een lichamelijke of psychische handicap die in staat zijn om te werken, geen volledige uitkering meer krijgen van 75 procent van het minimumloon, maar een aanvulling van hun loon tot 70 procent van het minimumloon.

PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer reageerde maandag fel. Zij zei dat een verlaging van de Wajong-uitkering „onbespreekbaar” is. De oppositiepartijen spraken van „crisis” (VVD) en „patstelling” (D66). Maar PvdA’er Spekman ontkende vandaag dat zijn partij en het CDA lijnrecht tegenover elkaar staan. „Ik weiger mij te laten uitspelen tegen het CDA”, zei hij. „Dat je soms een verschil van mening hebt, hoort erbij.”

De ChristenUnie wil nog geen oordeel geven over de plannen. Voor Kamerlid Ortega-Martijn is een verlaging van de uitkering „niet op voorhand onbespreekbaar, als daar iets veel beters tegenover staat”. Zij doelde daarmee op de baangarantie die Donner deze jongeren wil geven.