Pragmaticus met gevoel voor China

De gisteren ingezworen president van Taiwan wil de economie een impuls geven door de relatie met China te verbeteren.

Ma Ying-jeou Foto AP Taiwan President Ma Ying-jeou smiles during a post-inauguration press conference for foreign media at the Presidential Building in Taipei,Taiwan, Wednesday, May 21, 2008. Ma was inaugurated president Tuesday, May 20, 2008. (AP Photo/Wally Santana) Associated Press

De nieuwe president van Taiwan Ma Ying-jeou (58) is zoon van een immigrantenfamilie uit Hongkong. Hij studeerde in de jaren zeventig rechten in Taiwan en daarna aan de Amerikaanse topuniversiteit Harvard.

Volgens zijn politieke tegenstanders zou hij aan die tijd een greencard hebben overgehouden. Maar Ma ontkent dat hij een permanente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten heeft. Zijn rivaal bij de presidentsverkiezing Frank Hsieh trok desondanks zijn trouw aan Taiwan in twijfel.

Zijn nauwe relatie met de VS – één van zijn twee dochters werd er geboren en beiden studeren in Amerika – was niet de enige te nemen politieke hobbel voor de oud-burgemeester van Taipei. Begin 2007 dwong een onderzoek naar corruptie hem om het voorzitterschap van de Kuomintang neer te leggen, een eerste smet op zijn tot dan toe relatief schone imago. Toch schoof zijn conservatieve partij hem als presidentskandidaat naar voren. Eind april dit jaar is Ma vrijgesproken van alle beschuldigingen. Zijn voorganger Chen Shui-bian werd daarentegen een dag voor zijn aftreden wegens corruptie aangeklaagd.

De regering van Ma heeft resoluut gebroken met het China-beleid van Chen, die tot ergernis van Peking openlijk de onafhankelijkheid van het eiland nastreefde. Ma wil de economische en culturele banden met China normaliseren en werken aan een gezamenlijke markt. De politicus is bovendien van plan om Chinese investeerders van het vasteland toe te laten.

Het succes van Ma’s regering zal worden bepaald door de mate waarin zij er in slaagt om de Taiwanezen het gevoel te geven dat ze er economisch gezien op vooruitgaan. En dat wordt lastig. Zijn eerste uitdaging is het schrappen van een prijsplafond voor benzine die door de hoge olieprijs onbetaalbaar is geworden.

Taiwans nieuwe regering telt naar westers voorbeeld tien vrouwen. Ter vergelijking: Japan heeft twee vrouwen in het kabinet, Zuid-Korea slechts één.