Politie pakt leider militaire tak ETA op

De Franse en Spaanse politie hebben afgelopen nacht de top van de militaire tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd.

In Bordeaux werden vier mannen ingerekend, onder wie Francisco Javier López Peña, alias Thierry, die geldt als de huidige leider van de gewapende terreurgroepen van de ETA. López Peña (49), die al vijfentwintig jaar voortvluchtig is, wordt door de Spaanse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op de luchthaven Barajas, waarmee in december 2006 een eind kwam aan de laatste ‘wapenstilstand’ die de ETA had afgekondigd.

In een eerste reactie liet minister Rubalcaba (Binnenlandse Zaken) weten dat López Peña op dit moment de ETA aanvoert. Hij was de leider van de delegatie die in 2006 oriënterende gesprekken met de regering voerde over een definitieve stopzetting van terreuracties. Daarin eiste hij onder andere onafhankelijkheid voor Baskenland en Navarra.

De politie nam ook wapens, een kleine hoeveelheid explosieven en veel administratief materiaal in beslag. Onder de arrestanten bevond zich een ex-parlementariër van de verboden Batasuna-partij. Later in de nacht vonden in Baskenland nog twee arrestaties plaats, waarbij een voormalige burgemeester van de politieke tak van de ETA werd vastgezet.

De arrestaties volgden op een ontmoeting gisteren tussen premier Zapatero en de nationalistische regiopresident Ibarretxe van Baskenland. Ibarretxe had belet gevraagd om zijn plannen voor meer onafhankelijkheid van de regio en een volksraadpleging daarover toe te lichten. Zapatero ontried beide plannen.