Personeel is boos op VN-chef Ban Ki-moon

Genève. VN-chef Ban Ki-moon benoemt incompetente lieden op hoge posten. Hij bemoeit zich met de aanstelling van `rechters` voor interne geschillen. Stephen Kisambira, hoofd van de interne VN-vakbond met vele duizenden leden, uitte deze grieven in een open brief die hij op 16 mei aan Ban stuurde. De klaagbrief is uitzonderlijk. VN-personeel is meestal te loyaal om de vuile was buiten te hangen. Dat de brief wereldwijd onder VN-personeel verspreid wordt, zegt iets over de ernst van het conflict. VN`ers waren voor Bans aantreden al ontevreden. Chronisch geldgebrek en politieke druk van lidstaten maken de VN kwetsbaar voor ”nepotisme en patronage”. Ban beloofde beterschap: hervormingen zouden de VN prestige teruggeven. Maar Kisambira schrijft: ”De meeste veranderingen zijn kosmetisch.” HIj belooft een motie van wantrouwen als Ban niet ingrijpt.

Lees de brief van Kisambira via: nrc.nl/buitenland

    • Caroline de Gruyter