Perfect concept, jammer van die stroom gastrappers

CD van de Week The Roots: Rising Down Def Jam / Universal ***

CD van de Week

The Roots: Rising Down

Def Jam / Universal ***

De grote ster van hiphopband The Roots is drummer Ahmir ‘Questlove’ Thompson. Meteen aan het begin van dit achtste studioalbum blijkt wederom hoezeer de loeiharde en met gevoel swingende drums van Thompson bijdragen aan het unieke geluid van de band die vrijwel in haar eentje al dik anderhalf decennium de reputatie van door livemuzikanten gespeelde hiphop hooghoudt.

In de productie zijn de vaak doeltreffend droge drums dan ook prominent te horen en eigenlijk hoeft er alleen maar een rap overheen en je bent klaar. Die raps komen sinds jaar en dag vooral van Black Thought, een onderschatte rapper die imponeert met woordenstromen waarin hij zijn weinig optimistische wereldbeeld zonder opsmuk door de drums heen weeft. Het frissere bandgeluid is vrijwel volledig ingeruild voor duistere, wat paranoïde synthesizerproducties die goed aansluiten bij het universum dat Black Thought oproept. Het concept dat de leidraad lijkt van dit album, is hem op het lijf geschreven. Het is dan ook een raadsel dat het album overspoeld wordt met gastrappers. Deze overvloed zorgt dat het album als geheel, ondanks de vaak ingenieuze producties, te weinig indruk maakt.

Deze cd is de hele week te beluisteren op nrcnext.nl

    • Saul van Stapele