Ouders vermoorde Nadia in ongelijk

De ouders van Pascal F. hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de moeder van de Utrechtse studente Nadia van de Ven, die in 2002 door F. werd vermoord. Naar een vergoeding van mogelijke shockschade moet nader onderzoek worden gedaan, oordeelde de rechtbank in Arnhem vandaag in deze bijzondere zaak. Het is de eerste rechtszaak in Nederland waarbij een slachtoffer smartegeld eist van de ouders van de dader.

De moeder van Nadia, Minke van de Ven-De Jong, claimde 10.000 euro voor het aandeel van de ouders in de moord op haar dochter. De moeder verwijt de ouders van Pascal dat ze hem alcohol gaven, dat ze hun zoon na de moord hebben geholpen te vluchten naar Polen en dat ze tegenover de politie hebben gezegd dat ze hem niet meer hadden gezien. Ze zouden bovendien hebben geprobeerd het vermogen van Pascal F. weg te sluizen.

De rechtbank oordeelt nu dat de ouders niet konden vermoeden dat Pascal onder invloed van alcohol een moord zou plegen. Het helpen met vluchten is een strafbaar feit, maar niet als daarmee wordt geprobeerd het eigen kind te beschermen tegen strafvervolging, aldus de rechtbank. Dat geldt ook voor het niet vertellen van de waarheid tegen de politie. Uit niets blijkt dat de ouders bezig zijn geweest het vermogen van de dader te onttrekken, aldus het vonnis.

Om te bepalen of de dader zelf schadevergoeding moet betalen is nader onderzoek nodig, volgens de rechter. Shockschade kan alleen worden toegekend als de moeder (en niet het slachtoffer) rechtstreeks is geconfronteerd met de gruwelijke omstandigheden van de moord en als ze daardoor een emotionele schok en geestelijk letsel heeft opgelopen.