Opnieuw inval bij kantoren olieconcern BP in Rusland

Agenten van de Russische geheime dienst FSB hebben gisteren een inval gedaan in de kantoren van het Britse energieconcern BP in Moskou. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf in Londen. Het is de tweede inval in twee maanden bij het bedrijf. De agenten zouden op zoek geweest zijn naar documenten met informatie over Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf.

In maart deden agenten van de Russische eenheid voor economische misdrijven ook al een inval bij BP. Ook werden destijds huiszoekingen verricht bij Moskouse kantoren van TNK-BP, een gezamenlijk bedrijf van BP met de Russische oligarchen Viktor Vekselberg, Michail Fridman en Lev Blavatnik en Ruslands grootste olieproducent.

Onduidelijk is of beide invallen gerelateerd zijn. De FSB, de opvolger van de KGB, heeft vooralsnog geweigerd een reactie te geven.

BP heeft in Rusland te maken met zware druk die door de internationale zakenwereld wordt gezien als een manier om BP te dwingen aandelen te verkopen aan Russische staatsenergiebedrijven. Nadat het Russische ministerie van Natuurlijke Grondstoffen klaagde over milieuovertredingen door BP en dreigde met scherpe sancties, verkocht het bedrijf begin vorig jaar zijn volledige belang (62,9 procent) in het gigantische Kovitka-gasveld, ten westen van het Siberische Baikalmeer.

Na de eerste inval in maart werden alle 148 werknemers van TNK-BP op last van de Russische autoriteiten geschorst. Als reden daarvoor werd aangevoerd dat hun visa niet in orde zouden zijn.

Ook andere internationale energiebedrijven zijn het doelwit van Russische druk. Het Nederlands-Britse Shell moest nog voor BP onder druk van het Kremlin de helft van zijn belang (27,5 procent) in een ander groot gasveld, het voor de Siberische oostkust gelegen Sachalin, verkopen aan Gazprom.

In Berlijn uitte gasreus Gazprom tijdens een conferentie gisteren dreigende taal aan het adres van de EU. Brussel wil de Europese energiemarkt liberaliseren door energiebedrijven in Europa te dwingen hun fysieke netwerken af te splitsen van hun commerciële activiteiten (productie, levering), maar dat beperkt de machtsposities van de energiebedrijven. Volgens Gazprom, dat ook (verder) voet aan de grond wil krijgen in Europa, brengt dat de energievoorziening van Europa in gevaar. De plannen van Brussel zouden energiebedrijven doen afzien van nieuwe investeringen.