Onrust in regering van Maleisië groeit

Kuala Lumpur. De Maleisische oud-premier Mahathir Mohamad is uit de regeringspartij gestapt om premier Abdullah Ahmad Badawi tot aftreden te dwingen. Mahathir (82) wees Abdullah in 2003 aan als zijn opvolger, nadat hij zelf 22 jaar aan de macht was geweest, maar sindsdien uit hij voortdurend kritiek op het politieke en economische beleid van de premier. Mahathir verhevigde zijn aanvallen op Abdullah afgelopen maart, toen regeringspartij UNMO, die sinds 1957 aan de macht is, grote verliezen leed bij de parlementsverkiezingen. Hij vertrouwt er niet langer op dat de partij de belangen van de Maleisische meerderheid goed kan behartigen. Niet alleen grote delen van de Chinese en Indiase minderheden stemden bij de verkiezingen op de oppositie, ook veel Maleisiërs deden dat.