Onderzoek: ruwe taal op televisie neemt toe

VEENENDAAL. Ruwe taal op televisie neemt toe. Dat is de belangrijkste conclusie in de gisteren verschenen Vloekmonitor 2007. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat er meer grove taal op televisie wordt gebruikt. TNS NIPO voerde het onderzoek uit in opdracht van de Bond tegen het Vloeken. Ruim tweederde deel van de grove taal op tv bestaat uit scheldwoorden (39 procent) en schuttingwoorden (31 procent). Eén op de vijf grove taaluitingen is een vloek. In 2007 waren er op de Nederlandse televisie per week gemiddeld 2327 grove woorden te horen, aldus de bond. De toename van grove taal op tv in 2007 (8 procent) is daarmee minder groot dan het voorgaande jaar (13 procent). Het aantal grove taaluitingen bij de publieke zenders is gedaald met (21 procent) en is bij de commerciële zenders opnieuw gestegen (met 4 procent), zo blijkt uit het onderzoek. De Amerikaanse animatieserie South Park (Comedy Central) is met 51 vloeken in de drie meetweken koploper in de lijst met programma`s waarin het meest wordt gevloekt. Dan volgen de talkshow Jensen! (RTL5) en de soap Onderweg naar Morgen (BNN). Hoog scoren ook de realityseries zoals Joling & Gordon over de vloer en De Gouden Kooi (beide RTL).