Machismo

Machismo lichaamstaal Joop van der Pligt De Europarlementariër Lilli Gruber bezocht Nederland om te zien hoe Italië het lot van vrouwen kan verbeteren. Als oorzaak van de achtergebleven emancipatie van de Italiaanse vrouw ziet zij het machogedrag van de Italiaan. Berlusconi noemde ze de exponent. Niet toevallig. Berlusconi strooit met foute grapjes. Zijn nieuwe kabinet heeft slechts vier vrouwelijke ministers. Dat niet alleen, ze hebben ook nog onbeduidende portefeuilles. Het interview met Gruber werd omlijst met een foto. Kan zo in een boek van Frans de Waal. Gorilla’s zijn de grootste primaten ter wereld en leven in familiegroepen met één dominant mannetje, meerdere vrouwtjes en hun jongen. De hiërarchie bij de mannen is gebaseerd op hun omvang en alleen het dominante mannetje met zijn zilvergrijze rug paart. Ze dreigen door staand op hun borst te trommelen, daarna op de indringer af te stuiven en abrupt op neuslengte afstand tot stilstand te komen. Doel: imponeren en laten zien wie de baas is. Nu de foto. Berlusconi slaat zich op de borst, laat de tanden zien en knijpt de ogen toe. Nek naar voren om de afstand tussen hem en de twee vrouwen verder te reduceren. Kortom een aardige imitatie. Bokito, onze zilverrug uit Diergaarde Blijdorp, werd (erg) kwaad omdat een vrouwelijke bezoekster oogcontact zocht. Dominante mannetjes tolereren het niet als na oogcontact niet deemoedig wordt weggekeken. Ook dat zien we in Italië; vrouwen kijken vaak weg als mannen oogcontact zoeken. Gebeurt trouwens in veel Europese culturen; veel minder in Engeland. Waarom? Minder macho’s, meer emancipatie of allebei? Foto AFP Italy's new conservative Prime Minister Silvio Berlusconi (C) talks to deputies after giving his confidence vote reply to the parliament in Rome on May 14, 2008. Berlusconi, who won a convincing election victory in April, gained the parliament confidence with 335 votes with 275 against and is expecting the Senators confidence tomorrow at the Senate. AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE AFP

De Europarlementariër Lilli Gruber bezocht Nederland om te zien hoe Italië het lot van vrouwen kan verbeteren. Als oorzaak van de achtergebleven emancipatie van de Italiaanse vrouw ziet zij het machogedrag van de Italiaan. Berlusconi noemde ze de exponent. Niet toevallig. Berlusconi strooit met foute grapjes. Zijn nieuwe kabinet heeft slechts vier vrouwelijke ministers. Dat niet alleen, ze hebben ook nog onbeduidende portefeuilles. Het interview met Gruber werd omlijst met een foto. Kan zo in een boek van Frans de Waal. Gorilla’s zijn de grootste primaten ter wereld en leven in familiegroepen met één dominant mannetje, meerdere vrouwtjes en hun jongen. De hiërarchie bij de mannen is gebaseerd op hun omvang en alleen het dominante mannetje met zijn zilvergrijze rug paart. Ze dreigen door staand op hun borst te trommelen, daarna op de indringer af te stuiven en abrupt op neuslengte afstand tot stilstand te komen. Doel: imponeren en laten zien wie de baas is. Nu de foto. Berlusconi slaat zich op de borst, laat de tanden zien en knijpt de ogen toe. Nek naar voren om de afstand tussen hem en de twee vrouwen verder te reduceren. Kortom een aardige imitatie. Bokito, onze zilverrug uit Diergaarde Blijdorp, werd (erg) kwaad omdat een vrouwelijke bezoekster oogcontact zocht. Dominante mannetjes tolereren het niet als na oogcontact niet deemoedig wordt weggekeken. Ook dat zien we in Italië; vrouwen kijken vaak weg als mannen oogcontact zoeken. Gebeurt trouwens in veel Europese culturen; veel minder in Engeland. Waarom? Minder macho’s, meer emancipatie of allebei?

    • Joop van der Pligt