Iran blokkeert vrijwel alle sites van activisten

Een nieuwe ronde blokkades van internetsites door de Iraanse autoriteiten heeft vrijwel alle websites van lokale vrouwen- en mensenrechtenorganisaties binnen Iran onbereikbaar gemaakt. Bloggers en activisten zijn boos.

„Het is een grote aanval”, zei Parvin Ardalan, die voor de website change4equality.net werkt. Dit platform van een groep Iraanse feministen is onderdeel van een campagne om een miljoen handtekeningen bij elkaar te krijgen. Het doel is de regering te dwingen bepaalde wetten inzake vrouwenrechten te veranderen. „Nu zijn bijna alle websites over vrouwen-en mensenrechten in één keer geblokkeerd. De autoriteiten willen ons de mond snoeren.”

Oppositiegroepen, dissidenten en zelfs aanhangers van de overheid hebben de afgelopen jaren hun internetpagina’s geblokkeerd zien worden door conservatieve krachten binnen het systeem. Iran blokkeert ook honderdduizenden pornosites. Sinds 2003 zijn verscheidene bloggers gearresteerd en soms weken vastgehouden. Desondanks zijn er meer dan 700.000 blogs in het Perzisch. Websites als Facebook, Myspace en Youtube zijn geblokkeerd in Iran.

Een comité dat in het leven is geroepen door het ministerie van Islamitische Leiding en Cultuur, heeft de verboden afgekondigd. Deze zijn zaterdag naar Iraanse internetproviders gestuurd, zo maakte de hervormingsgezinde krant Ettemaad-e Melli (nationaal vertrouwen) gisteren bekend.

Het comité, de Raad van toezicht op de media, is een uitvoerende tak van de Opperste raad van culturele revolutie. Dit machtige staatsorgaan bepaalt de wetenschappelijke, culturele en sociale doelen en strategieën van het islamitische systeem. Ook bepalen ze ruwweg wat websites wel en niet mogen doen.

Het is echter de Raad van toezicht op de media die beslist welke sites worden geblokkeerd. Hiervan maken overheidsvertegenwoordigers, maar ook afgezanten van justitie en de inlichtingendiensten deel uit, maar het is niet bekend wie. De beslissingen van de raad zijn ondoorzichtig.

Zijn beslissingen richten zich overigens niet alleen tegen tegenstanders van de regering. Er zijn ook websites geblokkeerd die president Mahmoud Ahmadinejad steunen. Een weblog van de vrouw van regeringswoordvoerder Ghollam-Hussein Elham werd geblokkeerd, zonder opgave van redenen. Elham suggereerde dat de maatregel te maken had met de kritische artikelen van zijn vrouw over ex-president Rafsanjani, een machtige tegenstander van Ahmadinejad. Intussen is de site van zijn vrouw weer te zien in Iran.

„Dit is algemene onderdrukking. Geen van deze acties heeft logische redenen”, zei Asieh Amini, journalist en activist voor vrouwen- en mensenrechten. Haar eigen website (varesh.blogfa.com) werd ook geblokkeerd. „Het censureren van kranten, sociale onderdrukking en het blokkeren van internetsites, zijn niet logisch, behalve als je ze ziet als onderdeel van algehele onderdrukking.”

    • Thomas Erdbrink