Iraakse leger trekt sloppenwijk Bagdad in

Ongeveer 10.000 Iraakse militairen zijn gisteren Sadr City binnengetrokken om de sloppenwijk in Bagdad voor het eerst sinds de val van Saddam Hussein onder controle van de regering te brengen. In Sadr City wonen zo’n twee miljoen arme shi’ieten, van wie de meesten aanhangers zijn van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada Sadr. Zijn militie heeft er feitelijk de macht.

De militaire operatie, waar geen Amerikaanse grondtroepen bij betrokken zijn, volgt op een wapenstilstand tussen de regering en strijders die loyaal zijn aan Muqtada Sadr.

Volgens het akkoord hebben de strijders beloofd geen woonwijken aan te vallen en geen raketten af te schieten op de Groene Zone, waar Iraakse regeringsinstanties en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Maar de strijdgroep heeft geweigerd zijn wapens in te leveren. De Iraakse regering heeft beloofd om niet de hulp van de Amerikanen in te roepen om de orde te handhaven.

Halverwege de middag hadden Iraakse militairen stellingen ingenomen vlakbij grote ziekenhuizen, politiebureaus en het politieke hoofdkwartier van Sadr. Er was geen noemenswaardig verzet. De wapenstilstand is fragiel, het succes van de operatie is afhankelijk van hoe krachtig het Iraakse leger optreedt.

De directe aanleiding voor de operatie vormen de aanhoudende raketbeschietingen vanuit Sadr City op de Groene Zone. Om hier een einde aan te maken trokken Amerikaanse en Iraakse militairen de sloppenwijk binnen. Met dit doel heeft het Amerikaanse leger ook een hoge betonnen muur gebouwd om het zuidelijke deel van Sadr City af te grendelen.

De Iraakse militairen krijgen geen steun van Amerikaanse troepen, zelfs niet van militaire adviseurs. Het Amerikaanse leger zegt wel inlichtingen met de Irakezen te delen en verzorgt de logistiek. (AP, Reuters)