Internet Weblog van de dag

Terug naar de grammofoonplaat?

Grammofoon-cd. Op zijn weblog Techno schrijft Herbert Blankesteijn: ‘Wie heeft nog cd’s liggen die niet meer worden gebruikt? Schijfjes met muziek die bij nader inzien tegenvalt, of demo-cd’tjes die toch weggegooid zouden worden. Ze kunnen een tweede leven krijgen. Als grammofoonplaat.

Apparaten waarmee grammofoonplaten kunnen worden gesneden uit ‘blanco’ vinylschijven zijn gewoon te koop. Ze maken een plaat van ieder geluid dat aangeboden wordt; het zijn dus gewoon opnameapparaten.

Het voornaamste verschil is dat de platen niet gewist kunnen worden. Ze worden gekocht door dj’s die hiermee hun eigen scratchplaten maken. Prijs per stuk: €10.000.

In principe kun je elk materiaal in zo’n vinylsnijder schuiven - alleen zullen ze niet allemaal een goed resultaat geven wat betreft de geluidskwaliteit, en ook zal niet ieder materiaal goed zijn voor het apparaat. Met cd’s blijkt het redelijk te lukken. De kunststof op het oppervlak van cd’s is polycarbonaat; materiaal dat niet is geoptimaliseerd voor het vastleggen van analoog geluid. Maar je krijgt wel iets bruikbaars en het is een grappige stunt. Er is trouwens een speciaal adaptertje nodig voor in het centrum van de cd, aangezien het gebruikelijke gat in een cd niet past op een platenspeler.”

Lees meer over de mogelijkheden op nrc.nl/techno