‘Hoge CO2 -kosten Unilever’

Het zou wat zijn: dat Unilever jaarlijks ruim 700 miljoen euro kwijt is (eenzevende van zijn winst in 2007) aan het compenseren van zijn uitstoot van broeikasgassen in Indonesië. Op dat bedrag komt althans milieuorganisatie Greenpeace uit in een rapport over de Indonesische palmolie-industrie.

Met het rapport wil Greenpeace grote levensmiddelenbedrijven zoals Unilever en het Amerikaanse Procter & Gamble oproepen geen palmolie meer af te nemen van plantages waarvoor oerbossen worden gekapt en platgebrand. Palmolie wordt verwerkt in onder meer zeep, ijs en chips. Greenpeace verzet zich met name tegen het grootschalig platbranden van bossen die op veengrond groeien, want daarbij komen enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij. Deze praktijk maakt Indonesië, na Amerika en China, tot de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

Unilever (Dove, Magnum, Knorr) is de grootste afnemer van palmolie ter wereld – 3 procent van de wereldproductie gaat in Unilever-producten. De helft van alle palmolie neemt Unilever af uit Indonesië. Dat maakt Unilever indirect ook een grote uitstoter van broeikasgassen. Volgens het rapport van Greenpeace zou het levensmiddelenconcern, bij een huidige prijs van 30 euro voor een emissierecht (het recht om een ton CO2 te mogen uitstoten) jaarlijks ruim 700 miljoen euro kwijt zijn om zijn uitstoot te compenseren.

Topman Patrick Cescau van Unilever heeft begin deze maand gezegd een moratorium op het kappen van regenwoud in Indonesië te zullen steunen. Verder wil zijn bedrijf vanaf 2015 alleen nog duurzaam verbouwde palmolie in producten verwerken. Greenpeace hoopt dat Unilever andere levensmiddelenbedrijven kan aanzetten tot soortgelijke maatregelen.

Unilever is voorzitter van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), waarin ook mi-lieuorganisaties, plantagebezitters, producenten en retailers vertegenwoordigd zijn.