Helikopters VN mogen naar Birma

Hulpverleners van het Birmese Rode Kruis in Bogale, een van de zwaarst getroffen delen van de Irrawaddy-delta. Foto AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE Picture released by the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies on May 21, 2008 showing a team of Red Cross volunteers in Bogale, one of the worst affected parts of the Irrawaddy delta, taken over the past days. Myanmar Red Cross volunteers have been working tirelessly since Cyclone Nargis made landfall on 2 May, distributing relief items, providing first aid and carrying out vital assessments. The military rulers of Myanmar have been reluctant to allow foreign assistance into the country to help the victims of Cyclone Nargis which is estimated to have left at least 133,000 people dead or missing and two million more in dire need. AFP PHOTO HO/ INTERNATIONAL FEDERATION OF RED CROSS AND RED CRESCENT SOCIETIES AFP

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties mag negen helikopters inzetten voor de distributie van hulpgoederen in de Irrawaddy-delta, waar 2,5 miljoen slachtoffers van cycloon Nargis afhankelijk zijn van hulp.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN maakte gisteren bekend dat de Birmese junta daar toestemming voor heeft gegeven. Hij benadrukte dat tweeënhalve week na de cycloon een „kritiek moment” is aangebroken. „Er staat een functionerend hulpprogramma klaar maar we hebben tot nu toe slechts een kwart van de hulpbehoevenden kunnen bereiken”, zei hij in New York. Morgen bezoekt Ban het getroffen gebied en vrijdag spreekt hij naar verwachting met juntaleider Than Shwe in een poging hem ervan te overtuigen meer hulp toe te laten.

De staatskrant Het Nieuwe Licht van Myanmar meldde vanochtend dat hulp van de vier Amerikaanse marineschepen in de regio niet wordt geaccepteerd. De schepen hebben veertien helikopters, twee landingsvaartuigen, twee amfibische hovercrafts en duizend mariniers aan boord. Hulp van de Amerikanen zou „niet zonder voorwaarden” komen. De junta is al jaren bang voor een Amerikaanse inval. De Amerikaanse, Franse en Britse marineschepen die met hulpgoederen aan boord in de buurt van Birma liggen zouden bij uitstek geschikt zijn om de slachtoffers in de overstroomde Irrawaddy-delta te bereiken.

In de staatskrant werden de VS bedankt voor de vrachtvluchten waarmee ze vijf keer per dag hulpgoederen van Bangkok naar Rangoon vliegen. Daar wordt de hulp overgedragen aan Birmese autoriteiten. Zij hebben grote moeite om de goederen vanuit de voormalige hoofdstad naar de delta te krijgen.

De VS hebben gisteren de Birmese weigering om een grote hulpoperatie toe te laten sterk veroordeeld. „De situatie wordt steeds wanhopiger”, zei de hoge diplomaat Scot Marciel. „Als er geen hulp wordt toegelaten, en duizenden Birmezen omkomen, zal de verantwoordelijkheid voor die catastrofe rechtstreeks op de schouders van generaal Than Shwe belanden.” Marciel is eerder deze maand benoemd als ambassadeur bij de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN, waar Birma deel van uitmaakt. ASEAN gaat de hulp in Birma coördineren. (AP, Reuters, AFP)