‘Geen plan VS voor Pakistan’

De Amerikaanse regering heeft geen uitgedachte strategie voor de bestrijding van terroristen in de Pakistaanse tribale grensregio met Afghanistan. Dat zegt de Rekenkamer van het Amerikaanse Congres in een gisteren verschenen rapport. Volgens de toezichthoudende organisatie is er „geen formeel goedgekeurd, breed plan en is de steun voor de nieuwe Pakistaanse regering onzeker”.

Het coördinerende orgaan voor de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft vastgesteld dat Al-Qaeda de wetteloze regio gebruikt om een nieuwe terroristische aanval op de Verenigde Staten voor te bereiden en daarmee vergevorderd is, meldt het rapport. Ook wijst het erop dat „de VS hun veiligheidsdoelen om terroristische bedreigingen [..] in de Pakistaanse tribale gebieden uit te schakelen niet hebben bereikt”.

Voor de budgetaire commissie van de Senaat verklaarde gisteren de voorzitter van de chefs van staven, admiraal Michael Mullen, te vermoeden dat een volgende aanval op Amerikaans grondgebied afkomstig zal zijn van Al-Qaeda, en voorbereid zal zijn in de tribale gebieden.

De in maart aangetreden regering in Islamabad onderhandelt met stammen in de tribale agentschappen Noord- en Zuid-Waziristan over vrede. Doel van de moeizaam verlopende gesprekken is de afspraak dat het Pakistaanse leger geen aanvallen meer zal uitvoeren als de stammen extremisten van onder andere Al-Qaeda en de Talibaan uit hun regio weren. President Musharraf sloot in 2006 een dergelijk verdrag, dat al snel mislukte. De Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken John Negroponte waarschuwde gisteren bij een hoorzitting van de Senaat tegen onderhandelingen. Hij erkende dat „het onduidelijk is wat er nu gebeurt.” (AP, Reuters)