Fusie met Fransen

Corporate Express, de Nederlandse handelaar in kantoorartikelen, wil zijn Franse concurrent Lyreco voor 1,73 miljard euro overnemen. Dat hebben de bedrijven vandaag gezamenlijk bekendgemaakt.

Als de overname slaagt, blijft Corporate Express waarschijnlijk uit handen van Staples, de Amerikaanse kantoorinrichter die gisteren officieel een vijandig bod op Corporate Express uitbracht ter waarde van 2,8 miljard euro.

De fusie tussen Corporate Express (17.900 werknemers) en Lyreco (10.300 werknemers) zou een bedrijf creëren met een jaaromzet van 7,8 miljard euro, zo stellen de topmannen van Corporate Express en Lyreco. Bij de fusie gaan wel banen verloren. Maar hoeveel en bij welke bedrijfsonderdelen, wilde bestuursvoorzitter Eric Bigeard van Lyreco niet zeggen.

Corporate Express keert voor 831 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit aan de aandeelhouders van het niet beursgenoteerde Lyreco. Daarnaast betaalt Corporate Express 560 miljoen euro in contanten en 340 miljoen euro in obligaties. Half juni stemmen de aandeelhouders van Corporate Express over de overname.