Film van de dag

Scène uit Milou en mai, een film die metaforisch de ondergang van het oude Frankrijk in mei ‘68 vastlegt. Milou en mai Year: 1990 Director: Louis Malle Bruno Carette PHOTOS12

Milou en mai. Warme, ironische film van Louis Malle werkt een geslaagde metafoor uit: op het platteland sterft een moeder en in de stralende lentezon krijgt de familie ruzie over de wat karige erfenis. Intussen woeden in het verre Parijs de studentenrellen van mei ‘68 en gaat het oude Frankrijk ten onder. Ook daar zal de boedel gescheiden worden. De familie ziet nog geen steen gegooid worden, de chaos komt tot hen via opgewonden radioreportages. De een zet de radio telkens harder, de ander draait het volume terug tot geschetter op de achtergrond. In ieder lid van het gezelschap rond de kist van de vrouw is een maatschappelijke groep of klasse vertegenwoordigd en het is duidelijk dat de oude omgangsvormen en verhoudingen niet langer toereikend zijn voor harmonie. Prachtig spel, vooral van Michel Piccoli en Miou-Miou. (Louis Malle, 1989, F/I), België 2, 20.40-22.25u.André Waardenburg

    • André Waardenburg