Fabrikanten verlagen prijs van medicijnen vanwege verzekeraars

Rotterdam. Veel medicijnen worden vanaf 1 juli fors goedkoper. Fabrikanten verlagen hun prijzen onder druk van verzekeraars. Die vergoeden veelal alleen nog het goedkoopste variant van medicijnen, waarvan het patent is verlopen. Het gaat bijvoorbeeld om de frequent voorgeschreven cholesterolverlager simvastatine waarvan de prijs met 84,5 procent daalt (van 8,05 euro per dertig stuks naar 1,25 euro). De prijsverlaging is ontstaan onder druk van verzekeraars en politiek. Die vinden dat de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden, om apothekers kortingen en bonussen te kunnen geven. Deze inkoopkortingen werden door apothekers gebruikt om hun reguliere praktijkkosten te drukken. De apothekers verwachten door het zogenoemde preferentiebeleid van de zorgverzekeraars ”grote financiële problemen” bij de Nederlandse apotheken.