Engeland verleent Iraanse homo alsnog asiel

Groot-Brittannië heeft de homoseksuele Iraniër Mehdi Kazemi (19) asiel verleend voor een periode van vijf jaar. Dat heeft zijn advocaat in Nederland vanmorgen bevestigd. „Hij heeft ons gebeld om het goede nieuws te vertellen”, laat een medewerker van het advocatenkantoor Palm in Utrecht weten.

Kazemi had enkele jaren geleden asiel aangevraagd in Engeland. Hij was daar in 2005 naartoe gereisd om Engels te studeren. In Engeland ontdekte hij dat zijn voormalige vriend in Iran ter dood was gebracht, omdat homoseksualiteit in Iran verboden is. Familieleden waarschuwden Kazemi dat hem bij terugkeer hetzelfde lot zou wachten.

Groot-Brittannië wees zijn asielverzoek af, waarna Kazemi via Duitsland en Tsjechië in mei vorig jaar in Nederland aankwam. Nederland zet sinds 2006 geen homo’s uit naar Iran.

Kazemi vroeg asiel aan. Twee maanden geleden werd zijn verzoek definitief afgewezen. Reden was dat Nederland is gebonden aan de Dublin Verordening die bepaalt dat mensen die al eerder in een andere EU-lidstaat asiel hebben aangevraagd, naar dat land worden teruggestuurd.

Waarom Groot-Brittannië de Iraniër nu wél asiel heeft verleend, en waarom dit geldt voor een periode van vijf jaar, was vanmorgen nog niet bekend. Eerder stelde staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) in antwoord op Kamervragen dat Kazemi bij terugkeer in Groot-Brittannië niet zou worden uitgezet als hij gevaar loopt in zijn land van herkomst.