De ondernemer

Geesje van Reijen (29) Den Haag 15-5-2008 Meetlat Geesje van Rijen. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Wat voor eigen bedrijf heeft u?

„We richten ons op tweeverdieners, dertigers, die design kraamcadeautjes willen geven. Het zijn kinderspullen die ouders ook mooi vinden als accessoire. We verkopen de spullen via een eigen webwinkel, maar ook in gespecialiseerde winkeltjes door heel Europa. Sinds kort liggen onze spullen ook bij de Bijenkorf. Ik ben dit bedrijf vier jaar geleden samen met een vriendin begonnen. Het loopt heel goed.”

Waarom lukt het dan toch niet om er geld mee te verdienen?

„De productiekosten zijn te hoog. We moeten nu beslissen of het een hobby blijft of dat we iets gaan verzinnen, zodat het geld oplevert. Om geld te verdienen moeten we zoeken naar goedkopere productiemiddelen, of een nieuw product verzinnen dat minder arbeidsintensief is. We zijn veel problemen tegengekomen, daar hebben we veel van geleerd. Op de academie leer je wel hoe je dingen moet maken, niet hoe je ze moet verkopen. Ik heb geleerd de trend een stap voor te zijn, maar nu blijkt dat mensen er dan nog niet aan toe zijn. Ze hebben tijd nodig om je spullen te leren kennen.”

Wat gaat u doen als Dorstontwerp niets gaat opleveren?

„Dan ga ik waarschijnlijk in eerste instantie als freelancer aan projecten meewerken. Het leuke van het eigen bedrijf vind ik dat je alles zelf doet: het bedenken, het maken, fotograferen, naar beurzen gaan, verkopen. Dat kun je in kleine projecten ook nog blijven doen, in loondienst is dat lastiger. Maar het liefst heb ik over vijf jaar een eigen winkel met atelier.”

    • Leendert van der Valk