Booz splitst zichzelf op

Strategieconsultant Booz Allen Hamilton verkoopt zijn overheidsadviestak aan Carlyle voor 2,54 miljard dollar (1,61 miljard euro). Dat is een van de grootste private-equitydeals dit jaar buiten de financiële sector.

Ongeveer 18.000 adviseurs maken de overstap naar Carlyle. De resterende commerciële tak – goed voor 3.300 mensen, van wie 120 medewerkers in Nederland – gaat verder onder de naam Booz & Company. Dat heeft Booz Allen Hamilton vandaag bekendgemaakt.

Managementadvies voor de private sector was vorig jaar goed voor een derde van de 4,1 miljard dollar omzet van Booz Allen Hamilton. Maar de meesten van de driehonderd vennoten zijn er wel in actief. Het is een bij uitstek internationale en door klantenrelaties gedreven activiteit, in tegenstelling tot de overheidstak die bijna uitsluitend werkt voor de sterk gereguleerde Amerikaanse defensie- en luchtvaartindustrie.

Booz & Co bedient grote klanten zoals BP, General Motors en de New Yorkse beurs. In Nederland werkt het bureau naar eigen zeggen voor „tweederde van de AEX-bedrijven”. Commerciële consultancy zag de afgelopen jaren zijn omzet toenemen met 18 procent op jaarbasis, aldus Shumeet Banerji, die Booz & Co zal leiden. Voor de komende jaren verwacht hij – ondanks de concurrentie met rivalen als McKinsey en Boston Consulting Group – groeicijfers „tussen de 15 en 20 procent”.