Asperges met gamba’s

Voor 4 personen als voorgerecht:500 gram dikke witte aspergeszeezout3 grote tenen knoflook1 tot 2 verse rode chilipepersgrote handvol platte peterselieblaadjescirca 6 eetlepels extra vergine olijfolie500 gram gepelde grote gamba’sstevig witbrood (Turks, ciabatta, stokbrood) voor het serveren

Het seizoen voor witte asperges is 10 april officieel begonnen, maar ik heb sinds begin maart al prachtige Limburgse asperges op de markt kunnen kopen. Voor het eerst dit jaar zie ik naast de grote, sappige stengels ook als tweede keus afgebroken ‘kopjes’ tegen een hele scherpe prijs. Deze mooie, dikke aspergepunten zijn van prima kwaliteit. Voor een gerecht als dit of voor een soep zijn ze ideaal. Koop in ieder geval voor dit recept liefst asperges die ongeveer zo dik zijn als de gamba’s.

Breng een middelgrote pan water waar de asperges in passen op hoog vuur aan de kook. Snijd intussen de taaie onderkant van de stengels asperges af en schil de asperges. Doe ze met een flinke lepel zout in de pan en breng weer aan de kook. Kook ze in ongeveer 5 minuten bijtgaar, afhankelijk van de dikte. Giet ze af en laat ze uitlekken. Dep ze zo nodig droog met een theedoek (dit om later bij het roerbakken spetteren tegen te gaan). Snijd ze in even grote stukken als de gamba’s.

Pel intussen de knoflook en hak de tenen fijn, of schaaf ze in dunne plakjes met een speciale knoflooksnijder. Snijd de chilipeper(s) in de lengte doormidden en verwijder desgewenst het zaad. Hak de pepers grof.

Was de peterselie, dep goed droog en hak de blaadjes grof.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Doe er de knoflook en chilipeper in en roerbak een kleine minuut. Zorg dat de knoflook niet te bruin wordt. Voeg de gamba’s en peterselie toe en bestrooi met zeezout. Draai het vuur iets hoger. Roerbak 3 tot 4 minuten tot de garnalen ongeveer half gaar zijn. Schep er dan de stukken asperge door en draai het vuur hoog. Roerbak nog een paar minuten tot de gamba’s net gaar zijn en de asperges door en door warm zijn. Dien op en geef er brood bij om de heerlijk sappen mee op te vegen.

Kim Maclean

Morgen: vruchtentaart zonder oven

    • Kim Maclean