Acht dagen na aardbeving gered

In de Chinese provincie Sichuan worden nog steeds mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Het dodental na de aardbeving van 12 mei ligt boven 40.000, nog meer dan 32.000 mensen worden vermist.

Na drie dagen neemt de kans dat mensen het volhouden snel af. De meeste mensen worden binnen 24 uur na een ramp gered. Lichtgewonde slachtoffers kunnen het tot tien dagen volhouden, als ze water kunnen drinken.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat gisteren 129 studenten en 10 leraren zijn gered in een klein, geïsoleerd dorpje in de Sichuan provincie. Volgens The New York Times was de vallei waarin het dorpje lag eerst overgeslagen door reddingswerkers.

De 60-jarige Wang Youqun werd gisteren tussen twee grote stenen vandaan gehaald in het stadje Pengzhou. Ze bezocht een tempel toen de aardbeving kwam. Door vallende brokstukken raakte ze een dag lang in coma, meldde Xinhua.

Mijnwerker Peng Guohua overleefde 170 uur in een afgesloten mijnschacht door schoon toiletpapier te eten en zijn eigen urine te drinken, meldt Xinhua. De toestand van de man is stabiel. (NRC, AP)

Lees meer en bekijk foto’s via nrc.nl/aardbevingchina