ABP verdient aan opkopers en Rijk

Zo goed als alle grote namen staan op de lijst. De doorsneeleraar of- ambtenaar zal er niet dagelijks bij stilstaan, maar zijn pensioenfonds ABP, een belegger met bijna 220 miljard euro, is een van de grootste geldschieters van private-equityfinanciers die complete bedrijven overnemen en van speculatieve hedgefondsen die met geleend geld her en der beleggingen doen.

Gistermiddag maakte ABP voor het eerst zijn lijst bekend met de beheerders van deze fondsen. De meeste namen staan erop, maar niet alle: óf omdat de beheerder dat verbiedt óf omdat ABP openbaarmaking vindt indruisen tegen zijn eigen belang.

Het pensioenfonds doet zijn investeringen in deze fondsen deels via halfdochter Alpinvest. Op de lijst met private-equityfinanciers staan KKR, Carlyle, Cinven, CVC, Bain, 3i, Terra Firma en Permira.

Zij hebben samen of individueel grote belangen in Nederlandse bedrijven als Maxeda (Bijenkorf en V&D), NXP (de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips), bouwbedrijf KondorWessels en tv-zender SBS.

Ook Apax, dat met een van zijn fondsen enige jaren grootaandeelhouder was van PCM (de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en nrc.next) staat op de lijst. Naar het beleid bij PCM in die jaren doen twee experts in opdracht van de rechter onderzoek.

Maar niet alleen de nieuwe kapitalisten staan in de rij. ABP heeft ook 1,9 miljard euro uitgeleend aan het Koninkrijk der Nederlanden, nummer 8 op de lijst van de grootste beleggingen. Op nummer 41 staat het ministerie van Volkshuisvesting. ABP heeft 489 miljoen euro geleend ter financiering van overheidsgebouwen, van rechtbanken tot gevangenissen.

ABP: pagina 19