ABP investeert meer dan miljard euro in Philips en ING

Schiphol. Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar voor meer dan een miljard euro extra aandelen gekocht in twee `iconen` van het Nederlandse bedrijfsleven: ING en Philips. Dat blijkt uit een overzicht van grootste beleggingen van ABP. Vorig jaar werd een ongekend aantal grote Nederlandse ondernemingen, waaronder ABN Amro en voedingsbedrijf Numico, overgenomen door buitenlandse concurrenten. Door de extra aankopen is Philips nu de op twee na grootste (na ExxonMobil en Royal Dutch Shell) aandelenbelegging van ABP. ING is de op zeven na grootste. ”Uit langetermijnoverwegingen is het interessant om hier grote belangen in te hebben”, zei directeur beleggingen Roderick Munsters van de beheerder van ABP. ABP-voorzitter Elco Brinkman noemde het oranjegevoel bij deze beleggingen ”secundair”. In 2006 stond geen enkel Nederlands bedrijf in de toptien van grootste aandelenbeleggingen van ABP, het pensioenfonds voor ruim een miljoen leraren en ambtenaren. Royal Dutch Shell is voor ABP een Brits bedrijf. De Philips-belegging had eind 2007 een waarde van 761 miljoen euro, die in ING-aandelen 554 miljoen euro.