1 Verbazen

Beyoncé (boven) en Eva Longoria voor en na het retoucheren. Bij Beyoncé is er iets afgehaald (love handles en kuiten), Eva Longoria is dikker gemaakt. www.iwanexstudio.com

Bewerkte modellen bekijken

www.iwanexstudio.com, doorklikken naar ‘portfolio’

Vrouwen lijden onder het schoonheidsideaal dat gefixeerd is op jong en dun. Dat verkondigde Sunny Bergman vorig jaar in haar documentaire Beperkt Houdbaar. Modebladen en glossy’s zouden een groot aandeel hebben in dit schoonheidsideaal. Ze plaatsen foto’s van bloedmooie mensen die perfect zijn gemaakt in het computerprogramma Photoshop. Fotografen retoucheren er op los.

En op internet kun je zien hoe dat gaat. Het is echte een eyeopener. Sterren als Eva Longoria, Penélope Cruz, Cameron Diaz en Beyoncé blijken namelijk gewone mensen te zijn, met rimpels, vetrolletjes en wallen.

Op de foto’s is te zien hoe bij zangeres Beyoncé haar love handles zijn weggehaald en haar kuiten een stuk minder groot zijn gemaakt. Een opspringend plukje haar is verdwenen. Penélope Cruz heeft iets grotere heupen om een wespentaille te creëren. Daarvoor is overigens ook haar ribbenkast iets afgevlakt. Actrice Cameron Diaz heeft in werkelijkheid een gespierde buik, maar de lijnen op haar lijf zijn gephotoshopt. Haar heup is iets voller gemaakt, net als haar rechter borst. Actrice Eva Longoria is helemaal dikker gemaakt. Haar armen zijn voller, haar wangen zijn opgevuld en haar borsten zijn groter.

Superdun raakt blijkbaar uit. We gaan zo te zien naar een schoonheidsideaal dat zo perfect is, dat het nooit haalbaar is. (JV)