Zomer vol sport en erotische films bij publieke omroep

Hilversum, 20 mei. - Eén ding weten de netmanagers van de publiek omroep zeker: tegen de wedstrijden van het Nederlands elftal valt nauwelijks op te boksen. Toch doen de omroepen een poging om ontsnapping te bieden aan kijkers die iets anders willen zien dan het EK voetbal (7 tot 28 juni), de Tour de France (5 tot 27 juli) en de Olympische Spelen (8 tot 24 augustus). In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum gaf de Publieke omroep gisteren een presentatie van de zomerprogrammering.

Er wordt flink aangehaakt bij de sportevenementen. Zo zijn er De Olympische sportquiz van de VPRO, de EK-quiz Play like a champion van de TROS en twee documentaireseries over voorbereidende sporters, Alles voor goud (Teleac) en De weg naar Goud (MAX). Voor liefhebbers van sporthistorie worden vier Oranje-wedstrijden uit 1988 uitgezonden in de serie Een goed stel (NOS). Tom Egbers belicht olympische hoogtepunten in Andere Tijden Sport.

In de aanloop naar de Olympische Spelen staat op Nederland 2 het thema ‘Made in China’ centraal. Zo brengt de IKON zes afleveringen van Paul in China, waarin Paul Rosenmöller onbekende kanten van China laat zien. Ook worden speelfilms en documentaires rond dit thema uitgezonden. In de serie TV China van de VPRO gaat documentairemaker Pieter Fleury met een selectie aan nieuws- en soapfragmenten van de Chinese televisie op een rondreis door China en vraagt inwoners commentaar bij de beelden. Een Chinese Zomergasten op locatie, luidt de bijnaam al.

Een aantal bestaande programma’s verlegt het werkterrein deze zomer naar vakantiebestemmingen. Het team van Spuiten en Slikken (BNN) reist af naar campings en festivals in Nederland om het drank- en drugsgebruik van jonge vakantiegangers onder de loep te nemen.

BNN-collega Nu we er toch zijn reist naar Zweden, terwijl de Tour d’Amour van Anita Witzier dit jaar juist in Nederland blijft om oude vakantieliefdes op te sporen. De Vakantieman keert terug in de persoon van Sybrand Niessen bij De groeten van Max van omroep MAX.

Het wijnkasteeltje Château Duillier bij Lausanne in Zwitserland vormt vier weken lang het decor voor Studio Sportzomer van de NOS. Elke dag schuiven tussen 22.45 uur tot 23.15 uur gasten aan, onder wie violist André Rieu en KRO-presentatrice Yvon Jaspers.

Nieuwe analisten als oud-keeper Ronald Waterreus, Feyenoord-coach Gertjan Verbeek en NEC-trainer Mario Been versterken aan tafel het deskundigenteam. Opmerkelijk, ten slotte: na de wedstrijden zendt de publieke omroep tien expliciete erotische films uit onder de noemer Cinema Erotica.

    • Olga van Ditzhuijzen