Z-Afrika denkt aan inzet van troepen

De regering van Zuid-Afrika overweegt het leger in te zetten om een einde te maken aan de geweldsgolf tegen Afrikaanse immigranten in Johannesburg en omgeving. Dat heeft een bestuurslid van regeringspartij ANC vandaag gezegd.

Een eventuele militaire inzet zal dienen ter ondersteuning van de politie, aldus ANC-secretaris-generaal Gwede Mantashe. Een groep mensenrechtenorganisaties heeft de regering opgeroepen om troepen in te zetten om een einde te maken aan de „noodsituatie”.

Afgelopen nacht zijn in de omgeving van Johannesburg ten minste twee mensen, vermoedelijk Mozambikanen, doodgeslagen. Het dodental sinds het begin van de onlusten, eind vorige week, komt daarmee op zeker vierentwintig. Naar schatting dertienduizend immigranten in arme wijken in en om Johannesburg hebben hun toevlucht gezocht in kerken en politiebureaus. De politie heeft circa tweehonderdvijftig arrestaties verricht.

De immigranten, overwegend uit buurlanden als Zimbabwe en Mozambique maar ook uit landen verder weg, zijn doelwit geworden van arme Zuid-Afrikanen die hen beschuldigen van het inpikken van hun banen en huizen. Miljoenen zwarte Zuid-Afrikanen kampen met de gevolgen van stroomuitval, oplopende inflatie en een chronische aidsepidemie. Velen wijzen de snel toegenomen immigratie aan als oorzaak van de problemen. In Zuid-Afrika, met een kleine 50 miljoen inwoners, leven naar schatting 5 miljoen immigranten, van wie 3 miljoen Zimbabweanen. (Reuters, AP, BBC)