Week op water en brood voor EK-titel

30 euro. Meer heeft de Nederlander gemiddeld niet over voor een Europese titel van het nationale voetbalelftal. Dat blijkt uit een onderzoek van ING dat gisteren werd gepubliceerd.

Die 30 euro lijkt weinig. In de aanloop naar het EK dat op 7 juni begint zullen straten en winkeletalages weer uitbundig oranje kleuren. In de stadions zijn er weinig fans die zich zo wild uitdossen als de Oranjesupporters.

Maar als het om betalen voor een titel aankomt is alleen de Fransman zuiniger met 13 euro. De Duitsers leggen met 80 euro het hoogste bedrag op tafel.

ING liet het onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau B&N Panelwizard dat 1.054 mensen ondervroeg. In de ons omringende landen werden per land 200 mensen bevraagd.

De Nederlander, zo bleek uit de peiling, is wel weer bereid om een vakantiedag op te geven voor een titel van Oranje. Dit is vreemd, want de meeste mensen verdienen veel meer dan 30 euro op een dag. De echte fans zijn tot veel meer bereid om net als in 1988 feest te kunnen vieren. Circa 22 procent wil wel een week op water en brood leven als dat tot het kampioenschap zou leiden.

Voor de economie is het EK een stimulans. Drie op de tien Nederlanders (28 procent) zeggen geld te gaan uitgeven aan petjes en shirts. In totaal is het bedrag 70 miljoen euro. De ondervraagden verwachten ook meer alcohol te drinken tijdens het EK en meer kant-en-klaarmaaltijden te eten. Dit bedrag valt in het niet bij de stimulans die het toernooi geeft aan de economie van Oostenrijk, het land dat samen met Zwitserland het toernooi organiseert. Volgens een onderzoek van de Oostenrijkse rekenkamer veroorzaakt het evenement dit jaar een groei van 0,21 procent. De verwachte omzet van het EK is 1,1 miljard euro. Daarbij zijn er nog extra inkomsten van 640 miljoen euro, vooral gebaseerd op uitgaven van voetbalfans. Ook zal het EK een jaar lang 11.800 extra banen opleveren. Oostenrijk heeft in totaal 133 miljoen euro in het EK geïnvesteerd. Daarvan is 70 miljoen in de stadions in Wenen, Salzburg, Innsbrück en Klagenfurt gestopt. Zwitserland verwacht een EK-omzet van 920 miljoen euro.

De Nederlandse fans zullen in eerste instantie in Zwitserland verblijven waar Oranje de drie groepswedstrijden speelt tegen Italië, Frankrijk en Roemenië. Uit het ING-onderzoek blijkt dat niet veel Nederlanders denken dat het elftal Zwitserland uitkomt. De Nederlanders zetten dan wel 50 miljoen euro in tijdens voetbalpools komende maand, maar 28 procent verwacht dat Oranje daadwerkelijk in de finale zal staan in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en deze zal winnen.