Vliegtuig VS schond luchtruim Venezuela

Het Pentagon heeft gisteren erkend dat een Amerikaans marinevliegtuig zaterdag het Venezolaanse luchtruim heeft geschonden. Volgens de VS viel de navigatie van het Viking S-3-gevechtsvliegtuig uit, waardoor dit na het opstijgen vanaf Curaçao het eiland La Orchila te dicht naderde. Venezuela heeft hier een legerbasis en een presidentieel buitenverblijf.

De Venezolaanse president Chávez sprak van een provocatiecampagne van de VS en Colombia. De VS zijn in de regio actief in het kader van hun strijd tegen drugs in Colombia. Chávez beschuldigt Washington er regelmatig van eigenlijk een invasie voor te bereiden. Zondag zei hij dat Colombia een dag eerder met zestig soldaten 460 meter Venezuela binnendrong.

Chávez ruziet weer meer met Colombia nu dat land hem er vorige week opnieuw van beschuldigde de guerrillabeweging FARC te steunen. Al langer maakt hij zich kwaad over de Colombiaanse aanval, in maart, op een FARC-kamp in buurland Ecuador, waar zijn bondgenoot Correa regeert. In Ecuador gebruiken de VS voor hun anti-drugsstrijd nu nog de luchtmachtbasis Manta, maar Correa zet ze na dit jaar het land uit. Donderdag zei Chávez dat het Pentagon in de Colombiaanse regio La Guajira, aan de grens met Venezuela, een nieuwe basis wil bouwen. De VS ontkennen. (AP)