Vader & moedertje

Een kooi, een eierdoosje gevuld met babymuizen. Een groezelige jongeman en een vrouw met kapseizend kapsel kijken verbaasd naar de kleine roze muizenlichaampjes. „Kijk nou toch”, kirt de vrouw. „Oh my God”, zegt de man.

Scène twee: het licht is felblauw. De vrouw pakt twee muizenbaby’s en legt ze een voor een over haar gestrekte vingers. Vooraan in beeld zien we haar nagels met brede rouwranden. Ze praat murmelend over ‘het begin van een nieuwe dag’, en de man naast haar lacht om een muis: „Kijk, net Johnny Borrell als hij uit bad komt.”

Dit zijn Pete Doherty en Amy Winehouse die vader en moedertje spelen met pasgeboren muizen. Doherty heeft de huiselijke scènes gefilmd en op You Tube gezet, waar ze behalve tot meewarig commentaar van fans ook leidden tot boze reacties van dierenvrienden. Als je een muizenbaby oppakt is de kans groot dat hij daarna door de moeder wordt verstoten omdat die zijn geur niet meer herkent, schijnt.

Dierenvrienden hebben het druk met Pete. Eerst werd bekend dat hij restjes crack aan zijn katten voerde, en afgelopen december bleek hij, als bewijs van zijn liefde, een jong poesje aan Amy Winehouse te hebben gegeven – die toen begon te huilen en zei dat ze trouw moest zijn aan haar Blake.

Die trouw blijkt overigens ook uit het muizenfilmpje, waarin Amy doet alsof een van de beestjes Engels praat. Ze laat het met een pootje zwaaien en prevelt: „Blake, please don’t divorce mummy. She loves you ever so.”

Maar afgezien van het dierenleed, zijn de filmpjes om meer redenen bizar. De blauwe belichting, het kader, de dialoog – is dit een spontane actie? Dit lijkt ingestudeerd! Niet alleen doet Amy een ontroerende karaoke met de muis, ook Pete’s antwoord is als uit een gangsterfilm: „If you do divorce her, you’ve got me to deal with.”

In plaats van als toevallige opname, moeten we ‘Winemouse’ waarschijnlijk beschouwen als een van Doherty’s vele kunstzinnige uitingen – waar ook schilderijen gemaakt van zijn eigen bloed en dagboeken vol persoonlijke overpeinzingen onder vallen. Dat Doherty werkt aan een groter oeuvre, blijkt uit zijn meest recente bijdrage aan You Tube: een opname van Winehouse en haar peetdochter Dionne, die samen If I Ain’t Got You van Alicia Keys zingen. De aankleding van de ruimte bewijst dat Doherty niet zomaar wat doet. Achter Amy en Dionne hangt nu een Engelse vlag, en de belichting is nachtclubachtig in plaats van blauw.

Het is jammer dat zijn artistieke criteria steeds losser worden, maar één ding kunnen we toch concluderen: voor Doherty is het leven kunst.

    • Hester Carvalho