Televisie Voorkeur

Eric Harris, left, and Dylan Klebold, carrying a TEC-9 semi-automatic pistol, are pictured in the cafeteria at Columbine High School, in Littleton, Colo., during their April 20, 1999 shooting rampage where they killed a teacher and 12 students. Both gunmen killed themselves later in the school library. This still image is from a videotape released by the Jefferson County Sheriff's Department. Jefferson County District Judge Brooke Jackson ordered the tapes released late last month, along with copies of law-enforcement radio transmissions. The releases were requested by the families of slain students Kelly Fleming and Daniel Rohrbough, who have sued the sheriff's office. (AP Photo/Jefferson County Sheriff's Department) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Uitkomst van een onderzoek door de Inspectie voor Gezondheidszorg naar een brand in een ziekenhuis in Almelo. Op 28 september 2006 kwam een 69-jarige vrouw om het leven tijdens een operatie in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Tijdens de operatie vatte een anesthesiezuil in operatiekamer 8 vlam, de vrouw kon niet meer losgemaakt worden en overleed. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Toelichting op het rapport van de commissie-Cnossen over de representativiteit van politici van de ChristenUnie. De seksuele geaardheid van vertegenwoordigers gaat de partij wel degelijk aan. Tijdens de sollicitatiegesprekken wordt dit een ‘relevant gegeven’. Lokale commissies moeten bepalen of iemand geloofwaardig is en een geloofwaardig verhaal heeft en dus de partij kan vertegenwoordigen. Verder de uitslag van een enquête nder CU-stemmers en reacties van o.a. Refo-anders, een belangenvereniging voor christelijke homojongeren. Ook aandacht voor dikke kinderen naar aanleiding van een onderzoek van Jaap Seidell, hoogleraar en obesitasdeskundige, die concludeert dat dikke kinderen vooral in de achterstandswijken wonen. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/ Den Haag vandaag. Bericht over een advies aan staatssecretaris van Justitie Albayrak waarin een oplossing wordt aangegeven voor de behandeling van asielaanvragen door vermeende oorlogsmisdadigers – de zogeheten F1-ners – en hun familie. Verder een verslag van de voorverkiezingen in Oregon en Kentucky, waarbij de voor Amerikanen hoge benzineprijs van 4 dollar per gallon een grote rol speelt. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Sinti en Roma in beeld: Nooit alleen. Eerste deel van een serie documentaires over Sinti en Roma, die gesloten gemeenschappen vormen. Bij de Sinti, zigeuners, is zorgen voor elkaar, veel eten, zingen en muziek maken erg belangrijk. Rosita zorgt al vanaf haar elfde voor anderen, eerst voor haar drie broers en nu voor hun kinderen en voor haar oma van 91, die vindt dat ze nooit mag trouwen. Lalla heeft al vanaf dat zij heel jong was de zorg voor haar spastische broer en heeft daarnaast een eigen gezin. De film toont het dagelijks leven op het woonwagenkamp. Ned.2, 23.25-23.55u.

praatprogramma

Phara.

Knevel & Van den Brink. Verslag van het Eurovisie Songfestival met zangeres Hind die na haar optreden terugkijkt, Songfestival-kenner Cornald Maas vanuit Belgrado en ex-songfestivaldeelneemster Edsilia Rombley die in de studio de deelnemers beoordeelt. Paul Rosenmöller vertelt over een reportagereis naar China die hij maakte voor de omroepvereniging IKON. Ned.1, 23.10-0.15u.

informatief

Paul Rosenmöller en ... de kracht van Afrika. Derde deel van een reportageserie over Afrikaanse succesverhalen gaat over topsport in Afrika. De internationale voetbalarena is het podium waar Afrika zich kan meten met de rest van de wereld. De Afrikaanse profvoetballers zijn succesvol bij westerse clubs en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor hun land. Maar oud-internationals én gewone Afrikanen gebruiken voetbal ook als middel om de samenleving te helpen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Galileo. Ze zijn al gesignaleerd: Hollandse klimaatvluchtelingen. Ze verhuizen uit de Randstad naar het oosten van Nederland, zelfs al naar Duitsland. Steeds meer Nederlanders zijn bang voor een overstroming van Nederland. Meteoroloog Reinier van den Berg onderzoekt in hoeverre we ons moeten voorbereiden op de stijgende zeespiegel en welke oplossingen er zijn. Als het aan Waterstudio.NL ligt, wonen we over een paar jaar lekker met z’n allen op het water. Ned.2, 22.50-23.25u.

Film

Cinema.nl: Cannes 2008. Aandacht voor de nieuwe film van de gebroeders Dardenne, Lorna's silence. Verder een portret van Maradona door regisseur Emir Kusturica en een gesprek met Frans Afman, ooit de bankier van Hollywood, financier van onder meer Platoon en Dances with wolves, over de crediet crisis en de filmindustrie. Ned.2, 23.55-0.25u.

Eurovisie songfestival

Rode Loper special Eurovisiesongfestival. Reportage rond de liedjeswedstrijd. België 1 / Eén, 20.40-21.00u.

Hind in Belgrado. Reportage over de voorbereidingen van de zangeres Hind, die voor Nederland meedoet aan de liedjeswedstrijd met het lied My heart belongs to me. Ned.1, 20.30-21.00u.

Halve finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks verslag vanuit de Beogradska Arena in Belgrado van de 53ste editie van het Eurovisie Songfestival waar dit jaar 43 landen aan deelnemen, een record. De opzet is dit jaar drastisch aangepast. Voor het eerst worden er twee halve finales gehouden, met elk 19 landen die strijden om een finaleplaats. Per halve finale gaan 10 landen door naar de finale. Bij de twintig finalelanden komen dan nog eens 5 landen die rechtstreeks zijn geplaatst voor de finale. Ned.1, 21.00-23.10u.

nrc.tv is bereikbaar via nrc.tv, nrc.nl en nrcnext.nl