Personeel VN is boos op Ban

VN-chef Ban Ki-moon benoemt incompetente lieden op hoge posten. Hij bemoeit zich met de aanstelling van ‘rechters’ voor interne geschillen. Hij beantwoordt nooit brieven van personeel – over de kwetsbaarheid van het computersysteem, verhuisplannen in New York of de verzekering die slachtoffers van terreur niet uitbetaalt.

Dit soort grieven somt Stephen Kisambira, hoofd van de interne VN-vakbond met vele duizenden leden, op in een open brief die hij op 16 mei aan Ban Ki-moon stuurde. Zo’n klaagbrief is uitzonderlijk – zeker omdat Ban pas anderhalf jaar in functie is. VN-personeel is vaak te loyaal om de vuile was buiten te hangen. Dat de brief wereldwijd onder VN-personeel verspreid wordt, zegt iets over hun respect voor Kisambira en de ernst van het conflict.

VN’ers waren voor Bans aantreden al ontevreden. Chronisch geldgebrek en politieke druk van lidstaten maken de VN kwetsbaar voor „nepotisme, favoritisme en patronage”. Ban beloofde beterschap: hervormingen zouden de VN prestige teruggeven. Maar in een week waarin Ban de machthebbers in Birma niet aan de telefoon kreeg, schrijft Kisambira: „De meeste veranderingen zijn kosmetisch.”

De druppel was de benoeming, vorige week, van de Duitse Angela Kane tot ondersecretaris-generaal Management. Veel VN’ers haten haar. Waar zij komt, vragen mensen om overplaatsing. Haar benoeming zou passen in de Amerikanisering onder Ban. Kisambira belooft een motie van wantrouwen als Ban niet ingrijpt.

Brief Kisambira via: nrc.nl/buitenland

    • Caroline de Gruyter