Oud-Egyptische kat tóch geen huiskat

rotterdam. De kat die door Leuvense archeologen is gevonden op een 5.700 jaar oude dierenbegraafplaats in Zuid-Egypte was geen voorloper van gedomesticeerde katten. Dat was vorig jaar wel de stellige overtuiging van de archeologen in een artikel in Journal of Archaeological Science uit december vorig jaar. Omdat de geheelde botbreuken in het kattenskelet zouden wijzen op gevangenschap en anatomische kenmerken van domesticatie ontbraken, dachten ze zelfs dat temmen een voorfase was geweest van kattendomesticatie. In een korte correctie, online gepubliceerd door hetzelfde tijdschrift schrijven de archeologen nu dat bij hernieuwde analyse van de kattenresten bleek dat het hier helemaal niet ging om een voorloper van de huiskat. Kaakfragmenten die eerder over het hoofd waren gezien bestempelen het dier onmiskenbaar als Felis chaus, een moeraskat, die nooit gedomesticeerd is.