Oranje begint vandaag aan EK-voorbereiding

De meeste spelers van het Nederlands elftal beginnen vandaag aan de voorbereiding op het Europees kampioenschap dat over drie weken begint in Oostenrijk en Zwitserland. De voetballers verzamelen rond half een voor een trainingskamp in hotel Huis ter Duin in Noordwijk en werken vroeg in de avond in Katwijk een training af.

Bondscoach Marco van Basten moet het op het hoofdveld van de amateurs van Quick Boys nog stellen zonder Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Arjen Robben. Het drietal speelt eerst nog een oefenwedstrijd met Real Madrid in Ryad. Van Nistelrooy en Robben arriveren uiterlijk vrijdag in Noordwijk. Sneijder krijgt tot maandag vrijaf.

Doelman Edwin van der Sar, die morgen met Manchester United de finale van de Champions League speelt, voegt zich ook pas maandag bij de spelersgroep. Jan Vennegoor of Hesselink strijdt donderdagavond nog met Celtic om de landstitel. Hij meldt zich komende vrijdag.

Van Basten staat vanavond na de training de pers te woord. Hij zal dan onder meer ingaan op de beslissing van Clarence Seedorf om niet mee te gaan naar het EK. De bondscoach legt vermoedelijk ook uit waarom hij Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Kew Jaliens en Danny Koevermans niet meeneemt naar de eindronde. Van Basten gunt Khalid Boulahrouz nog wel een kans.

Oranje speelt zaterdag in De Kuip een oefenwedstrijd tegen Oekraïne. Vier dagen later stuurt Van Basten al zijn definitieve EK-selectie van twintig veldspelers en drie doelmannen naar de UEFA. De bondscoach moet voor die dag nog een streep halen door de namen van twee veldspelers en een doelman. Oranje oefent op donderdag 29 mei, een dag nadat de definitieve EK-selectie bekend is geworden, nog in Eindhoven tegen Denemarken. Het laatste vriendschappelijke duel staat voor zondag 1 juni in De Kuip gepland tegen Wales. Oranje reist twee dagen later naar Zwitserland, waar het op 9 juni de eerste groepswedstrijd tegen wereldkampioen Italië afwerkt. (ANP)