Onrust in regering Maleisië groeit

De Maleisische oud-premier Mahathir Mohamad is gisteren uit de regeringspartij gestapt om premier Abdullah Ahmad Badawi tot aftreden te dwingen. Mahathir (82) wees Abdullah in 2003 aan als zijn opvolger, nadat hij zelf 22 jaar aan de macht was geweest, maar sindsdien uit hij voortdurend kritiek op het politieke en economische beleid van de premier.

Mahathir verhevigde zijn uithalen naar Abdullah afgelopen maart, toen regeringspartij UNMO, die sinds 1957 aan de macht is, grote verliezen leed bij de parlementsverkiezingen. Hij vertrouwt er niet langer op dat de partij de belangen van de Maleise meerderheid goed kan behartigen. Niet alleen grote delen van de Chinese en Indiase minderheden stemden bij de verkiezingen op de oppositie, ook veel Maleise aanhangers van de regeringspartij deden dat.

„Abdullah is blind en doof en begrijpt de boodschap van de partijleden niet”, schreef Mahathir op zijn weblog. Hij riep andere leden op hem te volgen. Drie dagen voor zijn vertrek had Abdullah de advocaat-generaal opdracht gegeven een onderzoek te beginnen naar de onrechtmatige benoeming van rechters in de periode dat Mahathir aan de macht was. Volgens de oud-premier heeft dat niets met zijn beslissing te maken.

Vandaag riep Abdullah de zeventig fractieleden in spoedzitting bijeen om zich van hun steun te vergewissen. „Niemand, ongeacht zijn staat van dienst, mag vuile spelletjes spelen om een democratisch gekozen persoon ten val te brengen”, verklaarde minister voor Parlementaire Zaken Nazri Aziz. Volgens hem wordt de partij „gechanteerd”. Abdullah zei gisteren niet aan aftreden te denken: „Waarom zou ik? Ik heb werk te doen.” In december zijn er binnen de partij verkiezingen over het leiderschap.

Nog maar weinig prominente partijleden hebben Mahathir gevolgd. Zelf heeft hij verklaard zich niet bij de oppositie van Anwar Ibrahim te zullen voegen. Die leidt een alliantie van moslimfundamentalisten, een Chinese partij en de multiraciale PKR. Anwar nodigde vandaag „alle Maleisiërs met een geweten” uit zich bij de oppositie te voegen. (AP, Reuters)