Onderzoekers: geen hoger chroomgehalte door staalfabriek

Rotterdam. Kinderen die rond de IJmuidense staalfabriek Corus wonen, hebben géén hoger chroomgehalte door uitstoot van de staalfabriek. Dat concluderen de onderzoekers die in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu het gehalte aan zware metalen onderzochten in haren van kinderen in Beverwijk en Wijk aan Zee. In de documentaire `Het gif van Corus` dat televisieprogramma Zembla zondagavond uitzond, zeiden de programmamakers op basis van hetzelfde onderzoek dat de kinderen rond de voormalige Hoogovens vijf tot veertien keer zoveel chroom in hun lichaam hebben als andere kinderen. En dat chroom longkanker kan veroorzaken. ”Zembla was onvolledig”, zegt de projectleider van het onderzoek, Marinke Stassen. ”Zembla vergeleek alleen met schone gebieden in Korea en Zweden. Wij hadden ons onderzoek opgezet met een referentiemeting in een schoon gebied in Nederland, in De Rijp. Daarmee vergeleken was er rond Corus bijna geen verhoging.”